post by admin | | Closed

Köpa och sälja bil

Köpa bil

Ska du köpa en ny eller begagnad bil? Vilka är för och nackdelarna?

Ny bil

Ett av de största ekonomiska beslutet vi tar i livet är att köpa en ny bil. Det är inte bara själva köpet i sig som kommer att kosta pengar, bilförsäkring, bilskatt, bensin och reparationer bygger på den initiala kostnaden. Men finns det något härligare än att köra iväg från bilaffären i en helt sprillans ny bil. Lukten, känslan och vetskapen att di har flera års nybilsgaranti med alla förmåner som ingår i det. En ny bil är med största sannolikhet ett bättre miljöval, med mindre utsläpp av koldioxid och mindre förbrukning av bränsle. Det är viktigt att innan köpet göra en grundlig ”research”. Jämför olika bilmärken, priser, tekniska och praktiska kategorier. Tänk på vad du ska använda bilden till, hur många ska åka den? Behöver du en liten eller stor bil, kombi eller litet bagage. Glöm aldrig att provköra bilen innan du köper den.

Begagnad bil

Visst är känslan av en ny bil fantastisk, men hur gör man om man inte har råd? Då köper man en begagnad bil. De flesta i Sverige köper begagnade bilar, och har man tur kan man hitta riktiga pärlor. Här gäller samma kriterier som vid en ny bil. Fundera ut vad bilen ska användas till, hur många passagerare? Vilket prisnivå passar just dig? Vilken bagagemängd krävs? Behövs fyrhjulsdrift? ÄR det viktigt att bilen är miljövänlig eller har en låg bränsleförbrukning? Se till att göra ”research” innan köpet. Provkör bilen och testa den riktigt. Gå igenom bilen, motorn, däcken så att det inte kommer tråkiga överraskningar senare.

Sälja bilar

Konsumentlagstiftningen gäller inte när man säljer en bil till en annan privatperson. Det är köplagens och avtalslagens regler som avgör. Se till att alltid skriva avtal när bilen säljs, ifall det skulle uppstå en tvist mellan dig, som säljare, och köparen. Det gäller avtalsfrihet i Sverige, detta betyder att säljaren och köparen kan tillsammans bestämma och komma överens om vad som ska gälla i just denna affär. Ni kan själva skriva ett avtal och ta upp de viktiga frågorna för just er affär. Ett tips är att använda Konsumentverkets köpekontrakt. Trots avtalsfriheten kan ett avtal inte se ut hur som helst. Det måste ta hänsyn till både säljarens och köparens skyldigheter och rättigheter.

Bil